Sunday, September 16, 2012

The You And What Army Faction - Silk

The You And What Army Faction
Silk 7''
(GAB Productions, 2012)
Έίναι πολλές οι φορές, που όταν παίζει ένα κομμάτι τυχαία στο ipod μου από μια μπάντα που έχει χαθεί, που σκέφτομαι τι κομμάτια θα έπαιζε τώρα η μπάντα. Όταν λοιπόν άκουσα τους "The You And What Army Faction" έγινε ακριβώς το αντίθετο. Βρήκα το που θα έπρεπε να βρίσκεται εκείνο το συγκρότημα και χαμογελούσα.
Κι εδώ είναι το περίεργο. Όταν ακούς το δίσκο όσο φωτεινός κι αν είναι ο ουρανός, εξαπλώνεται μια όμορφη σκοτεινιά. Σαν του γκοθαμ του τιμ μπάρτον, που εύχεσαι να μην φύγει ποτέ. Είναι τόσο οικεία που σίγουρα κάποτε την έχεις συναντήσει.

Το silk ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι και είναι κολασμένα όμορφο. Έχει μια joydivisionική αισθητική που σε κάνει να ανατριχιάζεις και φυσικά έχει μέσα του τον πιο όμορφο στίχο: [...]Then I go back to barricading my home to keep you out I gotta think this through your skin's silk but what I need now is control. To δεύτερο κομμάτι (drag what's left of my body in the mud) είναι γεννημένο μέσα από το post punk, τύμπανα, μπάσο σε διαολοστέλνουν κανονικά και η επαναλαμβανόμενη στριγγλιά συγχορδίας είναι τόσο εκνευριστική μα τόσο εθιστική που όσο περισσότερο παίζει το κομμάτι τόσο πιο αναγκαία γίνεται. Στο keep calm it's only deathneck αν κάποιος ακολουθήσει το μπάσο, θα βρεθεί σαγηνεμένος και η κρυστάλλινη κιθάρα στην αρχή του είναι τόσο ρομαντικά όμορφη που καταφέρνεις να φτάσεις στο "addiction" χωρίς να το καταλάβεις περνώντας μέσα από σκοτεινά ηχητικά κύμματα (το κομμάτι αυτό έχει γίνει το soundtrack μου για το 11/22/63).

Είναι πολύ όμορφος δίσκος και μέσα στα 11 λεπτά του καταφέρνει να φτιάξει μια όμορφη ιστορία αρκετά σκοτεινή που έχει ότι χρειάζεται για να μπει στο repeat για πολλές πολλές ώρες. Αξίζει κάποιος να ακούσει και το Vent (επτάιντσο που βγήκε λίγο πριν το Silk...).

Ξέχασα να πω...όταν τον πρωτοάκουσα τον δίσκο σκέφτηκα πως αν οι closer είχαν μουσικά @ρχίδια θα είχαν φτάξει το silk και θα ήταν ο καλύτερος δίσκος για να ξεπεράσουν το suddenly comes.


9.2

Those will burn:

Saturday, September 8, 2012

Slug Guts - Playin' in Time With the DeadbeatSlug Guts
Playin' in Time With the Deadbeat
(Sacred Bones, 2012)
To Playin' in Time With the Deadbeat είναι αν δεν κάνω λάθος ο τρίτος δίσκος από τους Slug Guts. Η τετραμελής μπάντα από το μπρισμπέην της αυστραλίας (καταπληκτική ομάδα ποδοσφαίρου btw) έχει σαφέστατες επιρροές και δεν ντρέπεται για αυτές - ούτε κι εμείς φυσικά.

Το post punk και οι birthday Party ανακατέβονται μαζί με την αμερικάνα και τον Tom Waits. Ο δίσκος ανοίγει με το Scum και το αργόσυρτο βουητό από τα ρηβερμπς και τα ντιλεη τόσο της κιθάρας όσο και της φωνής ένός τύπου με το όνομο jimi kritzel αλλά και με τον πανέμορφο ήχο ενός βρώμικου σαζόφωνου. Σίγουρα αυτό το κομμάτι καθορίζει και το τι θα ακούσεις παρακάτω.
Ο τραγουδιστής περισσότερο ουρλιάζει παρά τραγουδάει, καταφέρνοντας όμως να έρθει σε απόλυτη ισορροπία με τις βρώμικες και ωμές κιθάρες χαρίζοντας και καταπληκτικές ερμηνείες όπως στο scum ή το Stranglin' You Too (από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου). Φέρνουν στα μέτρα τους ακόμα και το Order of death των pil κανοντας το να ακούγεται τρομακτικό και μακάβριο.

Ο ήχος τους είναι βγαλμένος από τα 80'ς (αν και το σαξόφωνο σε πάει μια δεκαετία πίσω και το new wave) και μέσα στις μελωδίες καταφέρνουν να χώσουν στοιχεία από το αυστραλέζικο γκαρατζ, την γοθικ αισθητική.

Ο δίσκος κατα την άποψη μου είναι χωρισμένος σε 2 μέρη. Στο πρώτο (μέχρι ουσιαστικά το order of death) όπου τα κομμάτια στέκονται μόνα τους ξεχωρίζοντας εν μέρη το ένα από το άλλο αλλά και το δευτερο κομμάτι που τα κομμάτια εμένα μου φαίνονται να συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους σαν μια ενότητα. Βέβαια μέσα στην δεύτερη ενότητα υπάρχει και το Stanglin' You Too το οποίο και ξεχωρίζει από όλα τα άλλα κομμάτια.
Τα, λιγότερο από, 40 λεπτά  του δίσκου καταφέρνουν να σε κρατήσουν για τα καλά. Ο δίσκος έχει ρυθμό, σκοτεινιά, υπέροχα κομμάτια και αυτό το σαξόφωνο που βάζει τρομακτικές εικόνες μέσα στο μυαλό σου.


υγ: τολμώ να πω πως ο δίσκος αυτός αν είχε ελληνικού στίχους θα ήταν γραμμένος ΜΟΝΟ από την Λευκή Συμφωνία των Μυστικών Κήπων.9

Those will burn: Scum, Adult Living, Stranglin' You Too, Old Black Sweats


Friday, September 7, 2012

Flying Lotus - Until the Quiet Comes

Αν και κανονικά βρήσκομαι σε "άδεια", δεν μπορούσα να μην το ανεβάσω αυτό! Ακόμα καλύτερα να το δείτε εδώ.