Friday, January 8, 2010

Vampire Weekend - Contra



Vampire Weekend

Contra

(XL Recordings,2010)





Να το ξεκαθαρίσω από την αρχή. Το Contra δεν είναι καλύτερο από το ντεμπούτο της μπάντας. Λίγο-πολύ ότι ξέραμε για το πρώτο τους ισχύει και για αυτό εδώ, με την διαφορά ότι ακούγονται πιο σίγουροι για τις συνθέσεις τους, μιας και έχουν βρει τον δικό τους πλέον χαρακτηριστικό Vampire Weekend ήχο και την ευρεία αποδοχή του συγκροτήματος να τους γεμίζει αυτοπεποίθηση. Ο ανήσυχος φαν που θα αναζητήσει κάποιες εκπλήξεις, σε πρώτο πλάνο θα απογοητευτεί αλλά μετά από δυο-τρεις ακροάσεις θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια πιο εγκεφαλική πλευρά του κουαρτέτου με κάποια στοιχεία να έχουν διακριτικά μειωθεί και κάποια άλλα να έχουν διακριτικά τονιστεί. Η έλλειψη έντονων κιθαριστικών ριφ, το synthesizer του Rostam να περνά σε πρώτο πλάνο, τον Ezra να δουλεύει το κομμάτι των φωνητικών λιγάκι παραπάνω και τα λιγοστά βιολιά του ντεμπούτου να κατέχουν περίοπτη θέση στο σύνολο των συνθέσεων σ’αυτό. Ο τελευταίος ίσως να είναι και ο λόγος που ακούγεται πιο γεμάτος ο ήχος του συγκριτικά με το παρελθόν. Πάντα με διακριτικότητα. Κατά τ’άλλα παραμένει η αγαπη τους για την reaggae, την dancehall (στο Diplomats son σαμπλάρουν το Hussel της M.i.a!) , την afro, τα ηλεκτρονικά beats, τη ska, την ποπ των Beatles και όλη αυτή η τάση τους να μπασταρδεύουν ήχους από διαφορετικές κουλτούρες (ζουν στη Νεα Υόρκη μη ξεχνάτε). Ενώ επιμένουν σωστά να κάνουν οι ίδιοι την παραγωγή.

Επίσης σε τραγούδια όπως το Taxi cab μπορώ να διακρίνω έναν Ezra ο οποίος δεν ακούγεται σα το παιδάκι του 2008 αλλα σαν ένας ώριμος νέος. Είναι ωραίο να μεγαλώνεις χωρίς να χάνεις κάποια στοιχεία από τα χρόνια της αθωότητας σου και αυτό πιστεύω πως είναι και το point των Νέο-Υορκέζων.

Αυτοί που θα τους αγαπήσουν είναι αυτοί που μπορούν να διακρίνουν το εύθυμο και το ανέμελο από το ελαφρύ και το ασήμαντο. Γι΄αυτό και τους αγαπώ. Genious!

8.2

Those will burn: White sky, Holiday, Taxi cab, Cousins


3 comments:

  1. o titlos contra k to eksofullo exoyn endiaferon...
    http://www.topsongs.ismywebsite.com/?p=3818
    With Tzatziki Sauce... hehe

    ReplyDelete
  2. Με την καμία ρε... Δεν τον πάλεψα το δίσκο... Δε μ' άρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ λέμε...

    ReplyDelete
  3. poly "contra" mou pas twra teleutaia :D

    ReplyDelete