Saturday, April 11, 2009

Subculture(s) #000

Η υποκουλτούρα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το τι είναι ‘υψηλή τέχνη’ και τι όχι. Αδιαφορεί για τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, δεν προσπαθεί να ικανοποιήσει συγκεκριμένα αισθητικά κριτήρια και δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε μορφή ελιτισμού.

Η υποκουλτούρα δεν ακολουθεί τις προσταγές της μόδας, το ρεύμα και τη μαζικότητα. Η υποκουλτούρα δεν εξαρτάται από τη μαζική/mainstream κουλτούρα, ούτε ορίζεται ως αντίθεση προς αυτή. Αντίθετα, άλλοτε την αγνοεί, άλλοτε την χρησιμοποιεί, αλλά δίνοντας της μία νέα υπόσταση.

Ποτέ μία έτσι νοούμενη υποκουλτούρα δεν μπορεί να είναι ουσιαστικά αντίθετη με μία άλλη υποκουλτούρα. Δύο φαινομενικά αντίθετες υποκουλτούρες μπορούν να συνυπάρξουν ή να διαντιδράσουν.

Η υποκουλτούρα δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα μίας άρνησης. Προκύπτει πάντα ως κατάφαση σε κάτι. Σκοπός όμως δεν είναι η οποιασδήποτε μορφής συντήρηση/αποκατάσταση/επαναφορά του αντικειμένου της κατάφασης. Σκοπός είναι η χρησιμοποίησή του και η διασταύρωση του με άλλα στοιχεία που έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο, νόθο προϊόν, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθεί. Η υποκουλτούρα δεν έχει καμία σχέση με τη διαλεκτική. Δεν συνδιαλέγεται, ούτε κρίνει· χρησιμοποιεί· και μέσα από τη διαδικασία χρήσης διαφοροποιεί.

Μία υποκουλτούρα δεν μπορεί να είναι ποτέ μόνη της. Πάντα υπάρχουν πολλές υποκουλτούρες, ενώ τα όρια μεταξύ τους δεν είναι ευδιάκριτα. Συνεχώς κινούνται, μεταβάλλονται, εισχωρούν το ένα μέσα στο άλλο, χάνονται και επανεμφανίζονται σε νέα σημεία. Οι υποκουλτούρες είναι πάντα εν τω γίγνεσθαι. Όταν πάψουν να ‘κινούνται’ σταματούν να συνιστούν υποκουλτούρα. Περνάνε στο παρελθόν και συνεπώς μετατρέπονται σε άριστο υλικό για μία νέα υποκουλτούρα.

Ο σκοπός αυτού του blog δεν είναι ένας. Οι σκοποί αυτού του blog είναι σε πλήθος μεγαλύτεροι ή ίσοι του αριθμού των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό και των σχέσεων μου σχηματίζονται ή μπορούν να σχηματιστούν μεταξύ τους. Ο σκοπός του subculture(s) είναι να παρουσιάζει υποκουλτούρες, παλιές ή νέες, ενεργές ή ανενεργές, πραγματοποιημένες ή πιθανές. Ο σκοπός του subculture(s) είναι να διαφοροποιεί συνεχώς το σκοπό του.

No comments:

Post a Comment