Saturday, April 17, 2010

Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before Today

Ariel Pink's Haunted Graffiti

Before Today

(4AD, 2010)


Είχα την τιμή να τον γνωρίσω μουσικά αρκετά πρόσφατα. Η αλήθεια είναι πως κάποιος μου τον είχε αναφέρει το 2006 ή 2007 αλλά μόλις πέρσι με το Grandes exitos - Greatest Hits μπόρεσα να έρθω κοντά σε αυτό το μουσικό πράγμα που έχει στο μυαλό του(ακούγοντας μετά και άλλους δίσκους κατάλαβα...)
Ο Ariel ήταν το lo-fi. Σαν να σου μάσησε ο σκύλος την κασέτα την ώρα της εγγραφής αλλά με ένα τρόπο που μόνο καλό! κάνει στην μουσική.Ποπ μουσική κρυμμένη και καλά παραμορφωμένη πίσω από θορύβους και σκατομέσα ηχογράφησης.
Και τώρα βρίσκει badget για μια καλή ηχογράφηση και υπογράφει στην 4AD σημάδι ποιότητας. Και παραδίδει ένα δίσκο τόσο καλό όσο θα "αναγκάσει" το pitchfork να του βάλει 9.0 και να τον χαρακτηρίσει next big thing...
Ο Άριελ δεν έγινε τώρα ποπ, κατάφερε όμως να αραιώσει τον μανδύα την παραμόρφωσης και να γυαλίσει λίγο τα μουσικά του όργανα καταφέρνοντας να μην χάσει στάλα από αυτό που ήταν. Ένας άνθρωπος με περίεργη μουσική ικανότητα.
Φαντάζομαι πως για ανθρώπους που παρακολουθούν το έργο του από το 2004 ή και πριν μπορεί η μεταστροφή να είναι μια απόλυτα φυσιολογική πορεία, έτσι και για μένα, έστω κι αν και άκουσα τα άπαντα του Άριελ μέσα στο '09, ο δίσκος κουμπώνει απίστευτα μέσα σε μια ροή από ακούσματα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την μουσική του.
Τελικά, τι είναι αυτός ο δίσκος??
Είναι ένα κράμα από διάφορα, ένα μιξ από τραγούδια διάφορων μουσικών εποχών και κινημάτων που θυμήθηκε κάποιος και τα βάζει σε μια σειρά προσπαθώντας να κατανοήσει της επιρροές του (η μάλλον καλύτερα τις επιρροές του άριελ)...Περιέχει κομμάτια για όλα τα γούστα, θες φορ κεητ ι γουέητ???πάρε το fright night αφιερωμένο από τον ίδιο για τον ίδιο...μια προσφορά του παλιού άριελ....θες 60'ς...η διασκευή του Bright lit blue sky, να βάλω και λίγο ψυχεδέλεια??? But house Blondies ή και L' estat (θα μπορούσε να είναι ο zappa των '00ς)...post punk???Menopause Man και το Revolution's a lie...


9.3

Those will burn: Fright night, Bright Lit blue Sky, Revolution's a lie, Menopause Men, L' estat...



το πρώτο single:

No comments:

Post a Comment