Wednesday, July 7, 2010

Censorship

Η λογοκρισία είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που έχουμε εφεύρει ως άνθρωποι, για να μπορούμε να περιορίζουμε την ελευθερία του λόγου (μας) και φυσικά κυρίως του λόγου αυτών που έχουν την τάση να γίνονται 'ενοχλητικοί' και να πατάνε εκεί που πονάμε. Με δεδομένο το ότι συνήθως οι πιο πετυχημένες καλλιτεχνικές εκφράσεις πάντα ξύνουν και κάποιες πληγές, αναπόφευκτα τέχνη (και δη μουσική) και λογοκρισία έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές. Φαντάζομαι ότι λίγοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι στην εποχή μας υπάρχει ελευθερία του λόγου. Γιατί ναι μεν το internet προσφέρει μία πλατφόρμα που σαφώς διευκολύνει την ελευθερία της έκφρασης, όταν όμως sites όπως το YouTube αποκτούν τόσο μεγάλα ποσοστά αποδοχής, αποκτούν και τεράστια δύναμη που μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αλλά για όσους συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες, είχαμε λοιπόν πρόσφατα όχι ένα, αλλά δύο κρούσματα τέτοιου είδους λογοκρισίας.



Το πρώτο θύμα ήταν η Erykah Badu, όταν τον Μάρτιο κυκλοφόρησε το καινούργιο της video για το window seat. Στο video δείχνει την Badu να φτάνει με το αυτοκίνητό της στο κέντρο του Dallas. Βγαίνει από το αυτοκίνητο (βάζει κέρματα στο παρκόμετρο!) και αρχίζει να περπατάει, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, βγάζοντας σιγά σιγά τα ρούχα της, ώσπου μένει τελείως γυμνή. Εκεί ακούγεται ένας πυροβολισμός και η τραγουδίστρια πέφτει στο έδαφος. Το σημείο βέβαια όπου πέφτει δεν είναι και τόσο τυχαίο. Ειναί το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο John Kennedy. To video γυρίστηκε σε πραγματικό χρόνο, ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες, με τους συντελεστές να εξαφανίζονται αμέσως από το χώρο μετά το τέλος του γυρίσματος. Φαντάζεστε το τι ακολούθησε μετά την δημοσίευση του video. Δεν είναι μόνο το γυμνό, είναι η μνήμη του ηγέτη, είναι και τα κακόμοιρα τα παιδάκια που έτυχε να βρήσκονται εκεί, και ποιος ξέρει τι ψυχολογικά προβλήματα τους δημιουργήθηκαν. Το video πλέον υπάρχει μόνο με τα γνωστά τετραγωνάκια (για να είμαι ειλικρηνής, δεν το είδα στην αρχική του εκδοχή, οπότε δεν ξέρω αν έχει αλλάξει και κάτι άλλο, ή αν τα τετραγωνάκια υπήρχαν από την αρχή) Στο site της Badu υπάρχει μία εκδοχή όπου εκτός από τα καλυμένα μέρη, παίζει και backwards. Ανεξάρτητα από το ντόρο πάντως, νομίζω ότι το video είναι συγκλονιστικό, με κάποιον περίεργο τρόπο...



Το δεύτερο θύμα της λογοκρισίας ήταν η M.I.A. (φυσικά) με το νέο της video για το Born Free. Αυτό δείχνει μία ομάδα των αμερικανικών ομάδων ασφαλείας να συλλαμβάνουν διάφορους κοκκινομάλληδες νεαρούς, με πολύ βίαιο τρόπο, να τους οδηγούν σε ένα ναρκοπέδιο και να τους αναγκάζουν να τρέξουν μέσα σε αυτό (αφού πρώτα πυροβολήσουν εξ' επαφής ένα παιδάκι). Σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε κάτι να καλυφτεί, η βία ξεχειλίζει από παντού, οπότε το YouTube το απαγόρευσε. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το 'παράδοξο' είναι ότι για το video της Badu έγινε ένας σχετικός χαμός ενώ το video της M.I.A. κόπηκε αμέσως και πέρασε στο ντούκου. Νομίζω ότι παραήταν αληθηνό για να το αντέξουν... Ευτυχώς, προς το παρόν υπάρχει ακόμα online, στο vimeo.

1 comment: