Monday, May 28, 2012

The Brian Jonestown Massacre - Aufheben

The Brian Jonestown Massacre
Aufheben
(A. RECORDS, 2012)

To Aufheben σημαίνει σήκωσε όπως με ενημέρωσε ο translator, αλλά ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρέθηκα μπροστά στην καταπληκτική αντίθεση: στα γερμανικά το ρήμα σημαίνει και ακυρώνω/καταργώ αλλά και διατηρώ. Και πραγματικά ο δίσκος είναι γεμάτος από τέτοιες αντιθέσεις. Στις πρωτες ακροάσεις ήμουν τρομερα απογοητευμένος.
Ο προπέρσινος δίσκος (Who Killed Sgt. Pepper?) για μένα ήταν μια αποκάλυψη γίνεται η συνέχεια του να είναι κάτι το βαρετό; Ευτυχώς η μανία να ακούω το Viholliseni Maalla συνέχεια και συνέχεια μου έδωσε την ευκαιρία να αγαπήσω τον δίσκο και όλα τα ετερόκλιτα στοιχεία που τον απαρτίζουν κι έχουν την βάση τους τόσο στην ψυχεδέλεια, στο νεο garage, στις στοιβαρές μπασογραμμές αλλά και στις καθαρά pop συνθέσεις. Ξεκινώντας κάπως παράδοξα (Panic In Babylon) ο δίσκος έχει μια παράλογη συνέχεια περνώντας μέσα από καταπληκτικά τραγούδια (Viholliseni Maalla) με εξαιρετικές ερμηνείες αλλά και από την κλεμμένη μελωδία του paint it black?!!! φτιάχνοντας ένα άκρως ψυχεδελικό και πανέμορφο κομμάτι(Stairway To The Best Party In The Universe).
Η ιδιαιτερότητα αυτού του δίσκου είναι πως δεν περιμένεις πως θα σου κάνει κλικ. Τα κομμάτια τρέχουν και αμα τα συνηθίσεις δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτά.
_
7.0

Those will burn: Viholliseni Maalla, Stairway To The Best Party In The Universe, Panic In Babylon


5 comments:

  1. Εγώ δεν μπορώ χωρίς αυτά...Για μένα στα καλύτερα(cds) της τρέχουσας χρονιάς.Τα πρώτα 5-6 κομμάτια (χωρίς να υπολείπονται και τα υπόλοιπα ) είναι ικανά να σε κάνουν να κολλήσεις...τουλάχιστον έτσι λειτούργησαν σε μένα.
    Με την ευκαιρία, keep on my friend, μου αρέσουν πολύ τα posts σου...

    ReplyDelete
  2. καλά όλα αυτά, αλλά που θα βρώ τα άλμπουμ τους?

    το άλμπουμ μ άρεσε όλο!

    ReplyDelete
  3. Είμαι σε διακοπές και είναι δύσκολο να βρω τα λινκς που τα είχα κατεβάσει
    κάνε μια προσπάθεια να googlαρεις The Brian Jonestown Massacre -
    Aufheben.rar και όλο και κάτι θα βρεις. Το ίδιο και για τα παλιά τους κομμάτια.


    @γιάννης: τώρα είδαι το comment, σορρυ. Το ακούω πολύ τα βράδια παρέα με βιβλία. Είναι δίσκαρος και το καταλαβαίνεις κι όταν το ζητάς να το ακούσεις μετά από 50 καινούργιους δίσκους...

    ReplyDelete
  4. Να τ'αγοράσω εννοω! Είναι κάποια άλμπου που θέλω να τα έχω και στη συλλογή μου και αυτό είναι ένα από αυτά! Αλλά φαντάζομαι για Ελλάδα δεν παίζει.
    Έψαξα και των Dead Meadow στα δισκάδικα αλλά μπαα...
    Για live ούτε λόγος ε?

    Πολύ συγκροτημένος δίσκος καμία σχέση με τα πιό παλιά που ναι μεν είχαν κομματάρες αλλά γινόταν χαμός από ιδέες. Άντε και στο επόμενο τέτοια.

    ReplyDelete
  5. Νομίζω ότι lp είχα αγοράσει κι απο amazon... Τον who killed. Τσεκάρε αν είσαι αθηνα και το vinyl micro store μπορει να τον έχει. Θα κοιτάξω όταν επιστρέψω απο διακοπές να σου πω.

    ReplyDelete