Friday, February 19, 2010

The Besnard Lakes - Are the roaring night



The Besnard Lakes

...Are the roaring night

(Jagjaguwar,2010)


Οι Besnard Lakes είναι μια indie rock μπάντα που αποτελείται απο το ζεύγος Jace Lasek και Olga Goreas (μην είναι ελληνίς η κοπέλα άραγε?) κι εχουν τη βάση τους στο Μόντρεαλ και στο Κεμπέκ του Καναδά. Προφανώς και έχουν δανειστεί το όνομα τους απο μια λίμνη και μοιράζονται πολλά κοινά πέρα της κοινής εθνικότητας με τους Arcade fire, από το συζυγικό της υπόθεσης μέχρι το πνεύμα της ονομασίας τους. Απο τη μια το στοιχείο τη φωτιάς απο την άλλη το νερό. Έχω πέσει σε άρθρα που παρομοιάζουν τις δυο μπάντες και ηχητικά αλλά διαφωνώ λιγάκι.
Η μουσική των B.L ταιριάζει πολύ στην αισθητική της shoegaze (reverb, white noise φόντο, ονειρικά vocals) μόνο που οι Besnard Lakes προσθέτουν πολλά αξιομνημόνευτα μελωδικά ριφς όπως μόνο οι Καναδοί ξέρουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια (Sunset Rubdown, Arcade Fire κλπ) τις περισσότερες φορές σε (διακριτικά) επικό ύφος. Τα φωνητικά του ζεύγους έχουν πρωταρχικό ρόλο και σε πολλά τραγούδια εναλλάσονται με καταπληκτικά αποτελέσματα. Η φωνή του Lasek θυμίζει κάτι απο εκείνη του Alan Sparhawk των Low η αντίστοιχη της Goreas κάτι απο εκείνη της Rachel Goswell των Slowdive. Είναι αλήθεια ένας πολύ 90's δίσκος.
Οι διαφορές του απο τον προηγούμενο δεν είναι τραγικά πολλές, αυτο που αλλάζει είναι το επίπεδο των συνθέσεων, σου "υπαγορεύουν" να τις πάρεις στα σοβαρά. Tα tracks του "Roaring night" είναι ένα επίπεδο παραπάνω απο αυτά του "Dark Horse" ως μονάδες και ως σύνολο. Ενώ τα κομμάτια έχουν την ικανότητα να κρατούν ξεχωριστή ταυτότητα απο τα υπόλοιπα αλλά ταυτόχρονα στέκουν στη λογική της συνέχειας του δίσκου, λογικής concept.
Χωρίς να είναι δικό τους το φταίξιμο, φοβάμαι πως δε θα καταφέρουν να διαφοροποιηθούν απο το shoegaze revival που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για το λόγο πως θα τους τσουβαλιάσουν μαζί με όλους τους άλλους. Το απεύχομαι και θέλω να πιστεύω πως θα κάνουν τη διαφορά, γιατί αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι το απίστευτο συναίσθημα που πραγματικά ευωδιάζει στις συνθέσεις τους, δίχως ίχνος κλαψομουνιάς, ένα προοδευτικά φορτισμένο πράγμα που ξεκινά απο τη καρδιά και μεταφέρεται στα τραγούδια. Ειναι κάτι φορές που τα ντράμς, οι κιθάρες, το μπάσο είναι σα να λένε και αυτά μια ιστορία που δεν μπορείς να ακούσεις αλλά να νιώσεις. Συναίσθημα... πως το λένε?

8.5

Those will burn: Like the ocean, like the innocent pt.2, Albatross, Land of living skies pt.2: The living skies, And this is what we call progress


Για το τέλος, το δελτίο τύπου της μπάντας για το νέο τους δίσκο, όπως το ανέβασαν οι ίδιοι στο επίσημο site τους:

The Besnard Lakes Are the Roaring Night was recorded at Lasek's Breakglass Studios with a vintage 1968 Neve germanium mixing console used to record portions of Led Zeppelin's Physical Graffiti. The Besnard Lakes Are The Roaring Night is a dark bliss-out that folds the eerie guitar epics of the band's breakthrough, The Besnard Lakes Are the Dark Horse, into a wall of affected drones and atmospherics. The toughened immediacy and grit that gives the form a much-needed shove over the cliffs makes for a haunting, provocative swan dive into the crushing tide.


Ο δίσκος κυκλοφορεί στις 9 Μαρτίου ενώ αυτό το καιρό τελειώνουν το soundtrack της νεας ταινίας του Marc Ruffalo, "Sympathy for delicious".



1 comment:

  1. Πολύ καλό album! ;-) Από τα πρώτα σίγουρα για το τοπ-50...

    ReplyDelete