Friday, February 26, 2010

The Brian Jonestown Massacre - Who Killed Sgt. Pepper?

Brian Jonestown Massacre

Who killed Sgt. Pepper?

(A Records, 2010)


Τις τελευταίες 4 μέρες δεν έχω καμία όρεξη να δουλέψω. Πηγαίνω μόνο όταν χρειάζεται στην πολεοδομία και γυρίζω σπίτι, ανοίγοντας το autocad, ετοιμάζοντας τα ριζόχαρτα και περιμένοντας την Θεία φώτιση να έρθει και να λύσω μια γμνη κάτοψη.
Έτσι και καθώς απογοήτευση μεγαλώνει κάθε μέρα για τις γραμμές που δεν βλέπω να σχεδιάζονται, ακούω ο,τι μπορεί να πάρει το ταγκ του ψυχεδελικού. Έτσι έρχονται και οι The Brian Jonestown Massacre με ένα δίσκο βγαλμένο από το γουντστοκ του μαντ μαξ το Who Killed Sgt. Pepper.

Μικρή παρένθεση: Όταν ο Δημήτρης μου είχε δώσει να ακούσω το Sgt Pepper's Lonely hearts club band είχα βαρεθεί απίστευτα. (νομίζω ότι δεν έχω τίποτα πια από beatles στο σπίτι...). Κλείνει η παρένθεση.

Έτσι ένα πλας στον δίσκο αυτό είναι ο τίτλος...Επιτέλους κάποιος σκότωσε τον Pepper και ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι για να πάρει βραβείο...
Η μεγάλη μουσική προσωπικότητα Anton Newcombe σίγουρα είναι ένα εχέγγυο για το τι μπορείς να περιμένεις, ή μάλλον όχι. Διότι αυτός ο δίσκος έχει τα πάντα. Shoegaze είναι η βάση. Σίγουρα. Μετά τι??Πολλά πράγματα. Από ανατολίτικους ήχους και ψυχεδελικά φωνητικά, ροκ εν ρολ αλλά BRMC, λίγο drone, ναι έχει και από beatles μέχρι και hendrix. Πόσο περίεργο ακούγεται το This is the first of your last warning? με τα φωνητικά να αλλάζουν το ύφος του κομματιού. Ηχογραφημένο στο Βερολίνο και τη Ισλανδία ο δίσκος καταφέρνει να σε μεταφέρει όπου εκείνος νοιώθει παίζοντας με τα συναισθήματα σου δίνοντας σου άλλοτε synth pop ερεθίσματα, άλλοτε ψευδο garage ψυχεδέλειες και άλλοτε reverb και "τίγκα ποζεριά"... Όχι δεν είναι ψυχεδέλεια τύπου white Hills(άλλος ένας τέλειος δίσκος, ούτε τύπου wooden shjips-αν και έχει διάφορες ομοιότητες) είναι η πολυσυλλεκτικότητα και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα διάφορα στοιχεία (στο feel it δεν είναι σαν οι cold cave - με σκληρότερα φωνητικά- να κάνουν cover στον washed out???) που αναρωτιέσαι τι έχει μέσα στο κεφάλι του ο κύριος αυτός.

Δεν ξέρω αν θα μείνει στην ιστορία σαν ο σούπερ δίσκος των BJM αλλά σίγουρα μπορεί να σου αλλάξει την διάθεση και να σε κάνει να χάσεις πολύ χρόνο προσπαθώντας να κατανοήσεις τι σκατά γίνεται εκεί μέσα...(νοιώθω να με κυριεύει ή να με κοροιδεύει στο Felt tipped pictures of OFUs-ακούστε το προσεκτικά...)....

Οι γραμμές παραμένουν ίδιες, η κάτοψη άλυτη και το τελευταίο κομμάτι παίζει στο repeat...

8.0

Those will burn: Let's go fucking mental, tunger Hnifur, the one, This is the one thing we did not want to have happen, Detka!Detka!Detka!




κομματάρα:

6 comments:

  1. νο κομεντ για το Sgt Pepper... εγώ φταίω που έκανα μία ύστατη προσπάθεια... ;-) κορυφή τα lego...

    ReplyDelete
  2. χαχαχααχαχαχαχαχαααααα....ακόμα το θυμάμαι..αρμόλια!

    ReplyDelete
  3. ston bombier de dineis to sgt peppers gia na psi8ei me beatles...tou dineis n akousei to white album pistevw... :P

    ReplyDelete
  4. χαχα, σωστός από τη μία... από την άλλη είναι δίκοπο μαχαίρι... ο δίσκος ξεκινάει με το Back in the U.S.S.R. και εκεί στα κοντά τριγυρνάει και το Ob-La-Di Ob-La-Da... παίζει να πάθει τίποτα πριν προλάβει να ακούσει πολλά περισσότερα!! ;-)

    ReplyDelete
  5. ΚΑΚΙΕΣ!!!!

    χαχαχαχαχαχχα

    ReplyDelete