Tuesday, May 19, 2009

Jarvis Cocker - Further Complications

Jarvis Cocker

Further Complications

(Rough Trade, 2009)


Στην Γαλλία εκθέτει τον εαυτό του σε μια γκαλερί, φοράει κουστούμια δασκάλου, άφησε μούσια, φίλη που τον είδε από κοντά θέλει ακόμα να τον παντρευτεί,είναι μια διασταύρωση nerd - post-φιλόσοφου και ακόμα γράφει πολύ καλούς δίσκους. Έρχεται και στο Eject...Έχοντας βαρεθεί, για να πω την πικρή αλήθεια όλη αυτή τη μανία για animalcollectiv-ιακά τραγούδια, χωρίς αρχή και τέλος, με μελωδίες που χρειάζεται να τις ακούσεις για πάνω από 500 φορές για να τις κατανοήσεις, βρήκα στον δίσκο αυτό ακριβώς αυτό που ήθελα. Έντεκα τραγούδια με αρχή-μέση-τέλος που μιλούν κατευθείαν μέσα μου, τόσο σύγχρονα και λιτά και απέριττα. Ο Jarvis καταφέρνει να αποδείξει πως μπορεί να κάνει ένα πολύ καλό δίσκο με ροκ/γκλαμ κιθάρες, pub riffs (δεν ξέρω αν υφίσταται σαν όρος), μεταμορφωμένος άλλοτε σε μπάουι άλλοτε σε velvet underground και Λου Ριντ. Μεταφέρεται στα '70 και κλείνει τα μάτια σχεδόν σε ότι κι αν έκανε την δεκαετία του '90.
Οι στίχοι παραμένουν πικροί και επικριτικοί χωρίς κόμπλεξ, έχουν ξεγυμνωθεί από ανούσιους εντυπωσιασμούς και φανερώνουν αυτό που ήδη ξέραμε για τον Jarvis, ότι είναι ένας ξερόλας!!!!Τα I never said i was deep και Leftovers σε αφήνουν σε μια γλυκεία παραζάλη, προσπαθείς να σκεφτείς πως και γιατί δεν τα έγραψες εσύ, ενώ υποκλίνεσαι στον πρώτο στίχο του Fuckingsong..."I will never get to touch you so I wrote this song instead/Thinking about you lying in bed, it's gonna get inside your head".

Ο δίσκος κλείνει με ένα τραγούδι που θα μπορούσε να το είχε γράψει κάποιος (Κατσαρός?) για μια σκηνή από ελληνική ταινία: 1982, κρουαζιέρα, κι ενώ τα φώτα έχουν χαμηλώσει κι η ντισκομπάλα φωτίζει το σαλόνι του πλοίου...Cause I don't want to lose you again, oh no.

ΥΓ: πολύ έξυπνο και όμορφο εξώφυλλο...


7.5

Those will burn: Further Complication, Fuckingsong, Leftovers, You're in my eyes

1 comment: