Saturday, September 19, 2009

Sunset Rubdown - Dragonslayer



Sunset Rubdown

Dragonslayer

(Jagjaguwar,2009)





Υπάρχουν τύποι που σχηματίζουν προτζεκτς για το εφέ (δες Jack White (dead weather)) και κάποιοι άλλοι για να επιτύχουν την ουσία, για να προχωρήσουν παραπέρα από κει που μπορούσε να τους οδηγήσει το προηγούμενο «όχημα» τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Spencer Krug ο όποιος αποτελεί επίσης περίπτωση χαρισματικού περφόμερ, πολύ-οργανίστα, με επιβλητική ερμηνεία, αφηγηματικό στυλ ερμηνείας, σου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου σε κατάσταση διαρκής αναζήτησης. Πρέπει να έχει σπάσει το ρεκόρ ωρών μέσα σε στούντιο αφού διατηρεί 5 μπάντες-side projects (wolf parade, sunset rubdown, swan lake, handsome furs, frog eyes) και κυκλοφορεί στάνταρντ 1-2 δίσκους κάθε χρόνο (τη τελευταία 8ετια). με προσωπικό αγαπημένο το Apologies to mother mary των wolf parade του 2005 και χειρότερο το φετινό των swan lake. Αυτά τα λιγα για αυτή την εμβληματική φυσιογνωμία της καναδικής και όχι μόνο εναλλακτικής σκηνής.


Γι’ αυτούς που τον παρακολουθούν από παλιά και μετά από τόσους δίσκους, το λογικό θα ήταν να βρίσκουν με το πέρασμα των χρόνων να κουράζει και να στερείτε ιδεών. Απεναντίας, δείχνει πως εχει πάντα τον τρόπο να μας εκπλήσσει και να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον μας. Αν και στο βάθος γνωρίζουμε ότι ο καναδός δεν θα μας απογοητεύσει εύκολα.


Αν κάποιος που δεν έχει ιδέα από sunset rubdown με ρωτήσει περί τίνος πρόκειται θα του απαντούσα πως είναι σα να ακούς interpol με περισσότερη πλοκή, η τους editors με το iq του Einstein και το ταλέντο των arcade fire του πρώτου δίσκου. Θα τολμούσα και τo: ”Λίγο πιο προσγειωμένοι και γοτθικοί modest mouse”. Η αλήθεια βεβαία είναι πως οι sunset rubdown είναι ίσως μία, άντε μισή κλάση παρακάτω από τα προαναφερθέντα συγκροτήματα (οι editors εξαιρούνται) αλλά είναι σίγουρα φτιαγμένοι από το ίδιο ύφασμα.


Στο dragonslayer όπως και στα περισσότερα άλμπουμ του Krug υπάρχουν αρκετές στριφνές - πειραματικές (πείτε τες όπως θέλετε) στιγμές και απαιτεί επανηλημένες ακροάσεις αλλά τα συναισθήματα που σου προκαλεί είναι ανυπερθέτως όμορφα. Κατά βάση θα το χαρακτήριζα συναρπαστικό αλλά και εξαντλητικό σε στιγμές, μιας και πολλές καλές ιδέες χάνονται μέσα στη μεγάλη διάρκεια των τραγουδιών με αποτέλεσμα κάποιες υπέροχες μελωδίες να μη σου μένουν στο μυαλό. Αλλά όντας παθιασμένο (1-0) και στιγμές στοχαστικό (2-0), στο dragonslayer το πιο πιθανο πραγμα είναι το αναπάντεχο κι εκει είναι που με κερδίζει. (3-0 με χατ τρικ, ποιος άλλος…Spencer Krug)


Το dragonslayer είναι το καλύτερο sunset rubdown δισκάκι και καταλαμβάνει άνετα μια θέση στη καλύτερη τριάδα δίσκων που έχει κυκλοφορήσει ο Krug κάτω από οποιοδήποτε όνομα. Δώστε του το χρόνο του και θα σας αποζημιώσει!

8.5

Those will burn: Apollo and the buffalo and the anna anna anna oh, Black swan, You go on ahead, Nightingale December song


No comments:

Post a Comment