Thursday, July 30, 2009

JJ - jj no.2



JJ

Jj no.2

(Sincerely Yours,2009)


Οι jj, αποτελούν ένα μυστήριο.

Που «κολλάει» το επτάφυλλο στο εξώφυλλο και αυτή η εμμονή τους με τα ναρκωτικά? Η ελάχιστων δευτερολέπτων reggae εισαγωγή του εναρκτήριου, οι στίχοι του ecstasy, τι κρύβει το ταξίδι από την Αφρική στη Μάλαγα? Γιατί μας κρύβουν την ταυτότητα των μελών τους? Πόσο δύσκολα γκουκλάρονται? Η επιμονή στο βλέμμα του κολλητού μου… «πρέπει να τους ακούσεις!». Πολλά ερωτηματικά που ίσως να μην έχει σημασία η απάντηση γιατί αυτό που μετρά στους jj είναι η αίσθηση, η ατμόσφαιρα, η μουσική.

Θα προσπαθήσω να τους προσδιορίσω…χμμ.

Ακούγονται σαν τη νωχελική εκδοχή των υπόλοιπων γκρουπ της Sincerely Yours (η εταιρία τους), θα μπορούσαν να είναι οι tough alliance με γυναικεία φωνητικά ("things will never be the same again")ή οι εγκεφαλικοί camera obscura ("from africa to malaga") ή οι θηλυκοί magnetic fields του Get Lost ("masterplan") ή οι ψυχεδελικοι Beach House ("my hopes my dreams"). Διακρίνω κάποια hip hop ψήγματα στη μουσική τους, ambient ατμόσφαιρες, ψυχεδελικές σφήνες, κάποια άφρο κρουστά, ηλεκτρονικοί πειραματισμοί. Επιρροές που στριφογυρίζουν γύρω από μια ποπ φιλοσοφία. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 26 λεπτά.

Και οι στίχοι τους...εννέα αινιγματικές ιστορίες φαντάζουν παραμυθένιες εξιστορήσεις. Και τα τραγούδια τους…αναμφισβήτητα έχουν μια χαλαρωτικά μαγευτική επίδραση πάνω μου, κλείνω τα μάτια μου και με ταξιδεύουν. Οι συνθέσεις τους απεικονίζονται στο μυαλό μου με εικόνες, χρώματα, το “intermezzo” είναι βιολετί με αναβλύζον λευκό.. Ειλικρινά δεν είναι απαραίτητο για να μπεις στο νόημα να έχεις κάνει οποιουδήποτε είδους «χρήση». Γι’ αυτό και αν μπορούσα να τους δώσω έναν εναλλακτικό τίτλο αυτός θα ήταν «Η μαστούρα της νηφαλιότητας». (Μάλλον εκεί «κολλάει» το επτάφυλλο.)

Οι jj, αποτελούν ένα μυστήριο και μ’ αρέσει…

8.3

Those will burn: things will never be the same, ecstasy, are you still in valda, intermezzo


No comments:

Post a Comment