Friday, November 2, 2012

Ταφ Λάθος - Μόνο με Χρώμα

Ταφ Λάθος
Μόνο με Χρώμα
(2012)

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γιατί θα προσπαθήσω να μιλήσω για  ένα είδος μουσικής που δεν έχω μεγάλη σχέση. Η σχέση μου με το hiphop ήταν οι 2 πρώτοι δίσκοι των ΤxC, οι active member (εντάξει low bap), λίγο περισσότερο οι ρόδες και οι δουλειές του Νικήτα Κλιντ και αυτά όχι φανατικά.

Ενώ μόλις έχει μπει ο Νοέμβριος και συνήθως η μουσικές αρχίζουν και ακολουθούν την μουντάδα του καιρού (όταν και αν φυσικά έρθει ποτέ) κάνοντας ιδανική παρέα σε ένα καινούργιο μπουκάλι μπέρμπον, τα 8 κομμάτια του "μόνο με χρώμα" τραβάνε το καλοκαίρι λίγο παραπάνω, και κάνουν τον χειμώνα λίγο πιο sepia.

Αρχικά, με τράβηξαν οι μουσικές που βρίσκονται από πίσω από κάθε κομμάτι. Όμορφα μετρημένα beats, κιθάρες σε ροκ κυρίως αλλά και σόουλ φόρμες να ταιριάζονται με μπάσα ικανά να σε κάνουν να κουνήσεις ρυθμικά όλο σου το σώμα. Οι μελωδίες σε κάθε κομμάτι είναι προσεγμένες (δεν ξέρω ποιές έχουν φτιαχτεί ή ποιές είναι από σαμπλς) και πολλές φορές ξεπερνούν τις προσδοκίες.
Πρώτο και καλύτερο με τις πανέμορφες κοφτερές κιθάρες του το "ακολούθησε την λάμψη", που ήταν και το κομμάτι που με έκανε να ενδιαφερθώ περισσότερο για το δίσκο. Ακολουθεί το "η μέρα΄μου όμορφη" με τον καταπληκτικό στίχο "δεν έχει ίσως σήμερα, ξύπνησα κι είναι όλα ωραία" να στριφογυρίζει στο μυαλό μου, ακόμα και τις πιο σκοτεινές μέρες. Στο "Ελεύθερος ακόμα" ο ταφ λάθος θυμίζει (δεν αντιγράφει) ίσως τις καλύτερες στιγμές από τις ρόδες φτιάχνοντας ένα πανέμορφο dub κομμάτι.

Κι ενώ γενικά με το ελληνικό χιπ χοπ έχω ένα θέμα στον τρόπο που γίνεται το ραπάρισμα, εδω, μπορώ να πω πως γούσταρα τόσο τη φωνή όσο, τις μελωδικές προσπάθειες αλλά και τους στίχους, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε τσαμπουκάδες και επαναστατικά τσιτάτα. Έδω γράφει κάποιος και για καθημερινές οικίες καταστάσεις, για προσωπικά προβλήματα. Γενικά για πράγματα τα οποία σχεδόν όλοι έχουμε κάποια σχέση.

Είναι ένας δίσκος που τον έχω λιώσει. Ειδικά το άλλος ένας παρατηρητής έχει γίνει εμμονή και μπαίνει στα κομμάτια που τον Οκτώβριο τα διέλυσα...Έχει αρχή μέση και τέλος και είναι ανάλφρος ενώ την ίδια στιγμή δεν γίνεται φθηνός.


υγ: όποιος τον αγοράσει έχει και extra 3 κομμάτια που δεν περιλαμβάνονται στην ιντερνετική βερσιον.







_
9.1

Those will burn: Ακολούθησε την λάμψη,Η μέρα μου όμορφη, Ελεύθερος ακόμα, Άλλος ένας παρατηρητής.


2 comments: